Traditionellt ses stödfunktioner som kostnader som betalas av verksamheten, vilket bland annat leder till att stödfunktioner är de första som behöver dra ner när lönsamheten sjunker eller organisationen behöver spara.

Av egen erfarenhet vet vi att det går att ändra på. Att minska de kostnader som finns mellan första och sista raden är viktigt – men genom att skifta perspektiv på stödfunktioner från kostnadsposter till värdeskapare kan fokus ändra. Istället för att se de direkta kostnaderna som stödfunktioner innebär så bör man se vilka andra kostnader de bidrar till att undvika eller sänka. Detta (tillsammans med påverkan på översta raden) är deras bidrag till organisationens värdeskapande – och så länge detta är större än de pengar stödfunktionen kostar, så är det en lönsam investering snarare än en kostnad som drar ned resultatet.

Vi har utvecklat en modell som hjälper er att analysera, bedöma och räkna ut stödfunktionernas direkta och indirekta bidrag till organisationens sammanlagda lönsamhet.

  • Till skillnad från traditionella managementkonsultfirmor kommer vi inte att berätta hur ni ska organisera er eller optimera organisationen.
  • Till skillnad från traditionella IT, HR eller kommunikationskonsulter kommer vi inte att berätta hur ni ska bedriva IT-, HR- eller kommunikationsverksamheten.
  • Till skillnad från många andra konsulter kommer vi inte med en modell som förutsätter at ni ändrar alla era existerande processer, governance eller ekonomistyrning för att kunna tillgodogöra er vårt sätt att arbeta. Vi kommer inte heller att sälja på er nya versioner av digitala årshjul eller planeringsverktyg.
  • Vad vi däremot (också till skillnad från andra konsulter) gör, är att tillhandahålla är ett tankesätt och en modell som gör att ni kan vara säkra på att ni lägger rätt pengarna på rätt saker – oavsett hur ni är organiserade och oavsett vilken bransch ni är verksamma i.

Ni får kunskaper och verktyg som gör att ni kan värdera både de direkta och de indirekta bidragen från organisationens supportfunktioner. Hur de bäst kan bidra till resultatet för hela organisationen – oavsett vilken budgetmodell eller ekonomistyrningsprocess ni använder. Vi kan garantera att ni kommer att förändra organisationens sätt att se på dess stödfunktioner och att det kommer att ha en djupgående betydelse för hur ni arbetar.